Ceea ce reprezinta Constelatiile Familiale este reflectat si in spusele lui Bert Hellinger , cel caruia i s-a revelat aceasta metoda geniala de Eliberare si Reintregire a Sufletului,de gasire a Adevarului in propria viata si de cuprindere, de includere a tot ceea ce face parte din viata asa, cum este.

Iata cuvintele lui, care au atins profund sufletele tuturor celor care au citi vreodata acest text, cat si ale la celor care au participat la aceasta conferinta :

„Prin intermediul constelatiilor familiale apare la lumina faptul ca suntem parte integranta a unui sistem mai larg, sistemul familial. Sistemul nu este format doar din parintii si fratii nostri, dar de asemenea din bunicii nostri, strabunici si stramosi. Sunt de asemenea altii care apartin acestui sistem, oameni care au fost importanti pentru acest sistem intr-un anumit fel, de exemplu parteneri anteriori ai parintilor nostri sau ai bunicilor. In acest sistem toti membrii sunt supravegheati de o putere comuna. Aceasta putere urmareste legi bine definite.

Sistemul familial este un camp spiritual. In cadrul acestui camp spiritual toti membrii sunt in rezonanta unul cu celalalt. Cateodata acest camp este in dezordine. Asta se intampla cand un membru a fost exclus, respins sau uitat, tratat intr-un fel ca si cum nu ar apartine. Acesti membrii ai familiei sunt in rezonanta cu alti membrii ai familiei si se fac simtiti in prezent. In acest camp se aplica o l
Lege de baza: TOATA LUMEA CARE APARTINE ARE ACELASI DREPT SA APARTINA.Cu alte cuvinte, nimeni nu poate fi exclus, nimeni nu poate fi scos in afara acestui camp. Un membru care a fost pierdut din camp are inca efect asupra acestuia.{…}
A ne ingrijora legat de copil si a incerca sa il schimbam nu ajuta, asa cum stiti cu totii, deoarece puteri mai mari sunt implicate aici. In schimb, ne uitam la campul caruia ii apartinem, impreuna cu copilul, la campul spiritual. Si asteptam pana cand, sub indrumarea copilului, ne putem uita la persoana exclusa care asteapta sa fie privita si o luam inapoi in sufletul nostru, in inima noastra, in familia noastra, in grupul nostru, poate chiar in nationalitatea noastra.

Astfel toti copiii sunt buni – daca ii lasam sa fie buni. Asta inseamna ca, in loc ca doar sa ne uitam la copii, sa ne uitam unde se uita ei, cu iubire.

Aceasta este experienta mareata pe care o avem in constelatiile familiale: in loc sa ne intrebam de ce astfel de copii (sau alte persoane) se pot comporta asa de rau, sa ne uitam la persoana exclusa impreuna cu ei si sa includem acea persoana din nou in familia noastra sau in alt grup important. Pe masura ce aceasta persoana este inclusa in sufletul parintilor, al familiei, al grupului, copilul scoate un suspin de usurare, eliberat in sfarsit de incurcatura cu alta persoana.

Cand stim asta putem astepta pana cand stim unde ne conduce comportamentul copilului pe noi ca si parinti sau alti membrii ai familiei. Cand mergem acolo impreuna cu copiii si permitem celeilalte persoane sa se intoarca, copiii sunt eliberati de sarcina lor.

Cine se mai simte usurat? Noi ca si parinti sau alti membrii ai familiei. Dintr-o data ne simtim mai completi deoarece am readus ceva exclus pe locul care i se cuvine. Acum, in momentul prezent, oricine se poate comporta diferit – cu mai multa iubire, mai multa ingaduinta, dincolo de distinctia superficiala intre bine si rau, prin intermediul careia credem ca suntem mai buni decat altii. In realitate cei pe care ii acuzam ca sunt rai sunt pur si simplu iubitori intr-un fel diferit. Cand privim impreuna cu ei, acolo unde merge iubirea lor, distinctia pe care o facem intre bine si rau se sfarseste.

O alta concluzie este, desigur, ca proprii nostri parinti sunt buni, ca in spatele a tot ceea ce le reprosam probabil parintilor nostri, iubirea inca se manifesta. Aceasta iubire nu vine la noi totusi si unde s-a orientat privirea lor cand erau copii, spre cineva pe care au vrut sa-l readuca in familie. Cand incepem sa facem loc in inima pentru toti acei exclusi, privim de asemenea impreuna cu parintii nostri, acolo unde iubesc ei. Dintr-o data ne experimentam pe noi insine intr-o situatie complet diferita si invatam ce inseamna iubirea adevarata.”

Multumiri si profund respect lui Ion Bucur, psiholog, psihoterapeut si facilitator de Constelatii Familiale si Organizationale,invitatul acestei conferinte.